Válságos helyzetben a kétéltűek

Vágólapra másolva!
Bolygónk kétéltűfajainak akár a felét is a kipusztulás veszélye fenyegetheti. Érthető hát, hogy a kétéltűek védelme állt az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének elmúlt héten Budapesten megrendezett 62. éves konferenciájának középpontjában.
Vágólapra másolva!

A kétéltű fajok felét kipusztulás fenyegeti - erre hívták fel a figyelmet az Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének (WAZA) 62. nemzetközi konferenciáján, amelyet a budapesti állatkertben tartottak augusztus 26-tól 30-ig.

A Földön élő kétéltűek - békák, gőték, szalamandrák és az ún. lábatlan kétéltűek - fele került a kipusztulás szélére. Az ide tartozó csaknem hatezer fajnak egyharmadát kifejezetten fenyegetettként tartja nyilván a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája, ráadásul mintegy ötszázra tehető ezek közül a kritikusan veszélyeztetett, illetve a vadonban már teljesen kipusztult fajok száma. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy valamennyi állatcsoport közül a kétéltűek a leginkább fenyegetettek.

Az élőhelyek felszámolása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a vegyszerezés, a túlzott vadászat és gyűjtés jelenti a fajpusztulás fontos okait. A legnagyobb veszélyt egy tíz éve feltűnt parazita gomba hozta, amely ellen még a védett területeken sem lehet mit tenni, s az általa terjesztett betegség a kétéltűek 80 százalékát hónapok alatt kipusztíthatja a különféle élőhelyeken.

Forrás: EPA

A világ élenjáró környezetvédő szervezetei ezért 2008-at a Békák évének nyilvánították, hogy felhívják az egész világ figyelmét a katasztrófára. Létrehozták továbbá a Kétéltűek bárkája nevű mozgalmat, amelynek egyik fő célja a legnagyobb veszélyben lévő fajok befogása és zárt helyeken - állatkertekben, akváriumokban és egyéb környezetvédő intézményekben - való őrzése, mindaddig, amíg a fő veszélyforrások felszámolása meg nem történik. A program védnökségét Sir David Attenborough, az ismert természetfilmes vállalta el.